Blikvangers in de border

Blikvangers in de border

Er is bijna niets mooiers dan een goed gevulde, rijk en lang bloeiende border. De truc is groepen van dezelfde vaste planten erin te laten terugkeren, voor een harmonieus geheel. Om er lang van te kunnen genieten is het verstandig om planten te kiezen die elkaar opvolgen in bloei, van de vroege zomer tot het late najaar. Houd ook rekening met de hoogte: vooraan de lagere planten, achterin de ‘reuzen’. Daar tussenin kunt u variëren met hoge en lage planten, voor een boeiend totaalplaatje.

Bordertips
Zorg ervoor dat de grond onkruidvrij is en breng eerst een goede laag verse aarde en compost aan. Houd bij het kiezen van de beplanting rekening met de hoeveelheid zon die de border al dan niet vangt. Kies sterke, makkelijke planten, maar pas op dat het geen woekeraars zijn. Plant ze in groepjes van drie tot vijf exemplaren. Let daarbij niet alleen op de kleur van de bloemen, maar ook op verschillende groeiwijzen en bladvormen, voor een mooi contrast. Weefplanten, zoals prachtkaars (Gaura), ijzerhard (Verbena bonariensis) en beemdkroon (Knautia), zijn ideaal voor in een border. Plant die in het midden van de border, zodat ze een overgang vormen tussen de hogere en lagere planten. Om de border het hele jaar rond interessant te houden is het raadzaam ook groenblijvende planten of struiken erin te zetten. Verleng de bloeiperiode door tussen de vaste planten voorjaarsbollen te planten (dat kan weer vanaf september). Leeggekomen plekken kunt u tijdelijk opvullen met zomerbloeiende bollen in pot. Voor het najaar vormen siergrassen een goede aanvulling.

Top 10 blikvangers
Achter in de border plaatst u hoog opgaande planten, die de aandacht trekken met hun bloemen, blad en/of groeiwijze. Tien aanraders:

  • Acanthus mollis
  • Geitenbaard (Aruncus)
  • Kardoen (Cynara)
  • Koninginne- of leverkruid (Eupatorium)
  • Pruikeboom (Cotinus)
  • Ridderspoor (Delphinium)
  • Ruit (Thalictrum)
  • Schoepkruid of reuzenscabiosa (Cephalaria)
  • Vlier (Sambucus nigra)
  • Vlinderstruik (Buddleja)

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

bloemen
Start een pluktuin met deze tips

Wat is er nu fijner dan een zomerlang bloemen om je heen? Liefst zowel binnen als buiten. De oplossing: een pluktuin of bloemenborder!

Lees meer...
gazon
Maak je gazon klaar voor het voorjaar

Geef je grasmat na de koude wintermaanden wat extra liefde en aandacht. Deze tips helpen je je gazon dit voorjaar weer in topconditie te brengen!

Lees meer...
tuintips
Een lenteproof tuin: snoeien in maart

Ga de lente tegemoet met een tuin die klaar is om te groeien en bloeien! tuincentrum Famiflora neemt je mee in de wereld van snoeien, een essentiële stap om je tuin voor te bereiden op het komende groeiseizoen.

Lees meer...
moestuin
5 gewassen voor de makkelijk moestuin

Voor wie nog groene vingers moet kweken zijn er een aantal makkelijke groenten en kruiden die gegarandeerd groeien en bloeien. Wij zetten vijf aanraders voor je op een rijtje.

Lees meer...