Woonplant van de Maand oktober: begonia!

Woonplant van de Maand oktober: begonia!

De Begonia is in oktober Woonplant van de Maand. .

Waar moet u op letten bij de aankoop van Begonia?

  • Potmaat, knoppen en rijpheid. Bij de inkoop van Begonia is het vooral belangrijk te letten op de potmaat, vorm, diameter en dikte van de plant, aantal bloemknoppen en de rijpheid. 
  • Binnen of buiten? Ook de gebruiksmogelijkheid; binnen of buiten is belangrijk om op te letten. Sommige soorten worden specifiek als tuin- of patiobegonia aangeboden. 
  • Pas op voor meeldauw op het blad.
  • Wanneer er lang te veel (condensatie)vocht tussen het blad blijft kan Botrytis ontstaan. Als de planten zijn gehoesd en het blad is nat geworden, dan moet de hoes er zo snel mogelijk af.
  • Vooral in de donkere maanden is het belangrijk de planten niet te onrijp te kopen. Door gebrek aan licht kunnen de knoppen of bloemen gemakkelijk af vallen of dicht blijven. 

Begonia-assortiment
Wist u dat er ongeveer 1.000 verschillende soorten bestaan in de familie Begoniaceae? Zo zijn er  zowel enkelbloemige, halfgevuldbloemige en gevuldbloemige. Begonia's zijn er  met extra gevulde bloemen en krullend blad of met kleinere bloemen en een hangende vorm. 

Verzorgingstips voor de begonia
Begonia’s verlangen binnen een lichte standplaats en in de tuin een matig zonnige plek. Zorg dat de potkluit nooit uitdroogt, geef dus regelmatig water. Om de plant lang goed te houden is een keer per drie weken plantenvoeding noodzakelijk. Het loont ook om de uitgebloeide bloemetjes of oud blad voorzichtig te verwijderen. Vermijd temperatuurwisselingen en tocht en zet de planten nooit in de buurt van ethyleenbronnen als groente en fruit, dit veroorzaakt knopval.

Creatieve tips voor de Begonia
De Begonia is eigenlijk heel veelzijdig. Natuurlijk prachtig vintage in een oude, stenen pot, maar zijn karakter verandert totaal in een stoere natuurlijk pot. De bloeiende plant wordt een vrolijke kleurbrenger in een lichte moderne pot.

Voor meer informatie staan onze Famiflora tuinspecialisten u graag te woord.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinplanten
Nu zaaien: eenjarige zomerbloeiers

Wil je deze zomer genieten van een bloemenzee aan zomerbloeiers? Niets leuker dan bloemen uit eigen tuin plukken en tegelijkertijd de bijen en vlinders aan voedsel helpen.

Lees meer...
tomaten
De rijke variëteit van tomaten

Tomaten, deze sappige vruchten zijn er in verschillende vormen, maten en smaken, waardoor ze een rijke verscheidenheid aan mogelijkheden bieden in de keuken. We nemen je mee op een smaakvolle reis door ons uitgebreide assortiment tomatensoorten.

Lees meer...
Een zonnig kleurtje in de tuin

Zet jouw huis en tuin in het zonnetje! Oranje bloeiende bollen, tuinplanten en kamerplanten trekken de aandacht en zorgen voor een vrolijke en positieve sfeer.

Lees meer...
verzorgingstips
De 5 meest voorkomende problemen bij planten. En hoe je ze kan oplossen

Het overkomt elke plantliefhebber: je prachtige plant laat z’n blaadjes hangen of (nog erger!) vallen. Is het tocht, te weinig water, of toch nog iets anders? Hoe herken je de meest voorkomende problemen bij planten? En hoe ga je snel te werk om ze te voorkomen?

Lees meer...