Woonplanten van de Maand maart: Witte geurende planten!

Woonplanten van de Maand maart: Witte geurende planten!

Woonplanten van de maand maart
Witte geurende Gardenia, Stephanotis en Jasmijn zijn de woonplanten van maart. 

Gardenia, Stephanotis en Jasmijn zijn drie diepgroene woonplanten die naast prachtige witte bloemen nog veel meer te bieden hebben. Allemaal geuren ze heerlijk, de eerste is een zeer rijke bloeier en de andere twee wikkelen zich soepel om wat ze maar te pakken kunnen krijgen. Daarmee passen ze goed in de huidige wit-groene woontrend waarin dingen die echt betekenis hebben en contact lijken te zoeken centraal staan. Deze woonplanten bieden samenhang in verscheidenheid, lijken te omarmen met geur en ranken en zorgen voor zintuiglijke ervaringen en rust. 

Parfumplanten
De natuurlijke uitstraling wordt versterkt door de witte bloeiers niet in een keurslijf te dwingen, maar grotendeels hun eigen weg te laten kiezen op hun standplek. Het is verbazingwekkend hoe Stephanotis van bijvoorbeeld een lichtkoord een natuurlijk element kan maken. Zorg voor een originele basis: terracotta, leer en katoen dragen bij tot een harmonieus geheel, net als de ronde vormen van bijvoorbeeld een groot rond onderbord of een cirkel als achtergrond. 

Rijke bloei
Gardenia heeft glanzende diepgroene bladeren met mooie nerven en prachtige roomwitte wulpse bloemen die een wilde roosvorm hebben en heerlijk geuren. Bij een goede verzorging kan Gardenia wel honderd bloemen geven. De woonplant heeft het liefst een lichte standplaats, maar voorkom volle zon. Hou de kluit vochtig, maar voorkom een voetbad. De groene bladeren worden graag beneveld met de plantenspuit. Uitgebloeide bloemen kunnen worden weggehaald, de plant bloeit dan gewoon vrolijk door. 

Geur en kleur 

Stephanotis heeft heel aparte bloemen: buisvormig, zuiver wit en een beetje wasachtig. Ze groeien in trosjes die opengaan als sterretjes. Eenmaal open geuren ze heerlijk en kleuren prachtig bij de glimmende diepgroene blaadjes. Meestal wordt de plant rond een boog of andere vorm geleid, maar thuis in Madagaskar is het een bloeiende liaan. Dat maakt van Stephanotis een woonplant die door een roomdivider kan groeien of langs een raam kan worden geleid, om zo ruimtes of binnen en buiten met elkaar te verbinden. Stephanotis staat graag licht, op een vaste plek met een vochtige kluit, zonder voetbad. De plant niet meer keren als er eenmaal knoppen inzitten, voor de mooiste bloei. Stephanotis is een van de weelderigst geurende bloemen ter wereld, vandaar haar bijna: 'Fleur Parfum'. 

Sierlijke klimmer 
Jasmijn is een sierlijk struikje met mooie donkergroene bladeren en heerlijk geurende witte bloemen. De lange ranken kunnen om een boogje worden geleid, maar het heeft ook wel iets om ze de vrijheid te geven en bijvoorbeeld tegen een kast of langs een kozijn te laten groeien. Geef de plant een lichte, maar niet al te zonnige standplaats en voldoende water. Jasmijn is een snelle groeier die het liefst een iets vochtige kluit heeft. Ook heeft de woonplant eens in de twee weken wat extra plantenvoeding nodig, om voldoende groei- en bloeikracht te houden.  

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

bloemen
Start een pluktuin met deze tips

Wat is er nu fijner dan een zomerlang bloemen om je heen? Liefst zowel binnen als buiten. De oplossing: een pluktuin of bloemenborder!

Lees meer...
gazon
Maak je gazon klaar voor het voorjaar

Geef je grasmat na de koude wintermaanden wat extra liefde en aandacht. Deze tips helpen je je gazon dit voorjaar weer in topconditie te brengen!

Lees meer...
tuintips
Een lenteproof tuin: snoeien in maart

Ga de lente tegemoet met een tuin die klaar is om te groeien en bloeien! tuincentrum Famiflora neemt je mee in de wereld van snoeien, een essentiële stap om je tuin voor te bereiden op het komende groeiseizoen.

Lees meer...
moestuin
5 gewassen voor de makkelijk moestuin

Voor wie nog groene vingers moet kweken zijn er een aantal makkelijke groenten en kruiden die gegarandeerd groeien en bloeien. Wij zetten vijf aanraders voor je op een rijtje.

Lees meer...