Bomen en struiken met mooi herfstblad

Bomen en struiken met mooi herfstblad

Het vlammende kleurenspektakel van de herfst kan lang duren. De eerste struiken verkleuren half september en dat kan doorgaan tot begin november. Valt er bij u in de tuin momenteel weinig kleur te bespeuren? U kunt in oktober en november nog een mooie struik of kleine boom planten die de komende jaren voor warme herfstkleuren zal zorgen.

Geel, oranje, rood
Hoe komt het eigenlijk dat blad in de herfst zo mooi verkleurt? Doordat de dagen korter en kouder worden neemt de productie van chlorofyl (bladgroen), dat zorgt voor de bladkleur en de zuurstofhuishouding, af. Dan komen andere pigmenten, die niet afhankelijk zijn van de hoeveelheid licht, naar boven, zoals geel en rood.

Aanraders
De mooiste verkleuring ontstaat als er sprake is van koude nachten en nog relatief warme en zonnige dagen. Maar er zijn genoeg (kleine) bomen en struiken die de herfst gegarandeerd mooi kleuren:

  • Esdoorns, zoals de Japanse esdoorn (Acer japonicum)
  • Sierkers (Prunus kurilensis en sargentii)
  • Amerikaans en Drents krentenboompje (Amelanchier lamarchii en laevis)
  • Kornoelje (Cornus kousa)
  • Kardinaalsmuts (Euonymus)
  • Azijn- of fluweelboom (Rhus typhina en chinensis)
  • Japanse notenboom (Gingko biloba)
  • Herfstpaardekastanje (Aesculus parviflora)

Tips

  • Voor wie genoeg ruimte heeft – tegen muur, schutting of tuinhuis – biedt de wilde wingerd, een klimmende woekeraar, een waar herfstkleurenspektakel.
  • Plant nooit wanneer het vriest.
  • Afgevallen bladeren zijn goed voor de grond. Ze beschermen tegen vorst en bevatten veel voedingsstoffen. Ook kunnen allerlei nuttige dieren en insecten in de bladeren overwinteren. Hark daarom niet al het gevallen blad uit de border, maar laat een laagje liggen. Houd gazon en vijver wel bladvrij.
  • Maak een krans met herfstbladeren, voor in huis, op het balkon of terras. Koop een kant-en-klare krans van takken of stro en zet de bladeren erop vast met spelden of bloembindersdraad. Of vorm zelf een krans of hart van takken of twijgen uit eigen tuin.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

bloemen
Start een pluktuin met deze tips

Wat is er nu fijner dan een zomerlang bloemen om je heen? Liefst zowel binnen als buiten. De oplossing: een pluktuin of bloemenborder!

Lees meer...
gazon
Maak je gazon klaar voor het voorjaar

Geef je grasmat na de koude wintermaanden wat extra liefde en aandacht. Deze tips helpen je je gazon dit voorjaar weer in topconditie te brengen!

Lees meer...
tuintips
Een lenteproof tuin: snoeien in maart

Ga de lente tegemoet met een tuin die klaar is om te groeien en bloeien! tuincentrum Famiflora neemt je mee in de wereld van snoeien, een essentiële stap om je tuin voor te bereiden op het komende groeiseizoen.

Lees meer...
moestuin
5 gewassen voor de makkelijk moestuin

Voor wie nog groene vingers moet kweken zijn er een aantal makkelijke groenten en kruiden die gegarandeerd groeien en bloeien. Wij zetten vijf aanraders voor je op een rijtje.

Lees meer...