Siergrassen in pot

Siergrassen in pot

In het najaar kunt u uw (dak)terras, balkon en de stoep of het pad bij de voordeur opfleuren met potplanten die zelfs in de winter blijven bloeien of mooie bessen dragen. Denk aan heide, Skimmia, kerstroos (Helleborus), bergthee (Gaultheria) en parelbes (Pernettya). Maar u kunt ook winterharde en wintergroene siergrassen in potten en bakken op uw (dak)terras of balkon en bij de voordeur planten. Ze wuiven en ruisen vrolijk in de wind en zijn prachtig met een laagje rijp erop.

Tips voor het planten van siergrassen in pot of bak

Er zijn grote en kleine, hoog opgaande en hangende, winterharde en niet-winterharde siergrassen. Kies voor een vorstbestendige pot of bak. Grote, hoge grassen plant u in een grote, lage, stevige bak. Overhangende grassen als Japans bosgras (Hakonechloa) of liefdesgras (Eragrostis curvula) komen het mooist tot hun recht in een hoge pot, die u met wat stenen of keien onderin kunt verzwaren om te voorkomen dat de pot omwaait. Ga in ieder geval niet voor een ronde pot of bak; wanneer u het siergras moet verplanten krijgt u de kluit er nauwelijks uit en moet u de pot of bak misschien zelfs kapot maken om de plant eruit te krijgen. Gebruik Famiflora universele potgrond en geef bij aanhoudende droogte of wanneer ze onder een afdak of op uw balkon staan regelmatig water. Zet ze bij strenge vorst op een beschutte plek, bijvoorbeeld tegen de gevel van het huis, en pak ze met vliesdoek in.

Top 5 winterharde en wintergroene siergrassen

In het geval van siergrassen kan ‘wintergroen’ ook ‘wintergrijsblauw’, ‘-rood’, ‘-bont’ of zelfs ‘-zwart’ betekenen, want grassen zijn er in heel veel kleuren.

  • Blauw schapengras (Festuca glauca) is opvallend grijsblauw, staat graag in de zon of lichte schaduw, groeit compact en polvormig en wordt zo’n 40 centimeter hoog.
  • Zegge (Carex) is er in heel veel soorten, van bronskleurig tot vlammend rood en van geelgroen tot bont en van 20 centimeter laag tot 75 centimeter hoog. De Carex-comans variëteiten behouden in de winter hun blad en kleur. Carex comans ‘Bronze’ is bronskleurig, terwijl Carex comans ‘Frosted' zilvergroene bladeren heeft. Deze grassen willen graag een plek in de zon tot halfschaduw en worden zo’n 40 centimeter hoog.
  • Veldbies (Luzula) is er ook in veel verschillende soorten, maar aanraders zijn de grote veldbies (Luzula sylvatica) die tot 70 centimeter hoog kan worden, de sneeuwwitte veldbies (Luzula nivea), die circa 50 centimeter hoog wordt en wintergroen smal blad heeft dat langs de rand wit behaard is, en de ruige veldbies (Luzula pilosa) die felgroene, egelvormige pollen van zo’n 30 centimeter hoog vormt. De veldbies gedijt zowel in zon als halfschaduw en houdt van licht vochtige grond.
  • Fazantenstaartgras (Anemanthele lessoniana, ook bekend als Stipa arundinacea) wordt circa 1 meter hoog, heeft sierlijk overhangend loof dat in de herfst oranje-goud kleurt en staat graag in de volle zon.
  • Japanse slangenbaard (Ophiopogon japonicus); deze sterke, 15 tot 20 centimeter hoge grasachtige is er in donkergroen, maar er is ook een inktzwarte variant. Houdt van een zonnige plek en licht vochtige grond en bloeit in augustus en september met kleine violetkleurige bloempjes die daarna in glanzende donkere besjes veranderen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinplanten
Nu zaaien: eenjarige zomerbloeiers

Wil je deze zomer genieten van een bloemenzee aan zomerbloeiers? Niets leuker dan bloemen uit eigen tuin plukken en tegelijkertijd de bijen en vlinders aan voedsel helpen.

Lees meer...
tomaten
De rijke variëteit van tomaten

Tomaten, deze sappige vruchten zijn er in verschillende vormen, maten en smaken, waardoor ze een rijke verscheidenheid aan mogelijkheden bieden in de keuken. We nemen je mee op een smaakvolle reis door ons uitgebreide assortiment tomatensoorten.

Lees meer...
Een zonnig kleurtje in de tuin

Zet jouw huis en tuin in het zonnetje! Oranje bloeiende bollen, tuinplanten en kamerplanten trekken de aandacht en zorgen voor een vrolijke en positieve sfeer.

Lees meer...
verzorgingstips
De 5 meest voorkomende problemen bij planten. En hoe je ze kan oplossen

Het overkomt elke plantliefhebber: je prachtige plant laat z’n blaadjes hangen of (nog erger!) vallen. Is het tocht, te weinig water, of toch nog iets anders? Hoe herken je de meest voorkomende problemen bij planten? En hoe ga je snel te werk om ze te voorkomen?

Lees meer...