Woonplant van de maand november: Rhipsalis

Woonplant van de maand november: Rhipsalis

Rhipsalis 

Heel bijzonder: Rhipsalis is eigenlijk een cactus, maar dan zonder prikkelende trekjes. Deze woonplant is een snelle groeier die in lange, warrige ranken naar beneden hangt of bossig naar boven groeit. Diepgroen van boven, wat ijler aan de uiteinden, prachtig voor spannende doorkijkjes en tafelveldjes. De plant wordt ook wel rotskoraal genoemd en is zo goed als onderhoudsvrij. Rhipsalis redt zich aardig met vergeetachtige watergevers, valt niet uit en is onder ideale omstandigheden een rijk vertakte schoonheid. 

Rhipsalis is verkrijgbaar in vele soorten, van compacte plant voor op tafel met koraalachtig groen (R. pilocarpa) of een warrige groene pruik (R. cassutha) tot hangplant met lange ranken (R. baccifera). Het blad kan groeien in de vorm van iets kronkelende linten tot een soort groene spaghetti. 

Verzorgingstips 

  • De plant hangt graag op een lichte plek en kan zelfs volle zon hebben, maar gedijt ook op wat minder licht. 
  • De kluit mag tussen gietbeurten – gemiddeld eens per week matig water geven – een beetje indrogen. Hangt Rhipsalis in de zon dan heeft hij wat meer water nodig. Een keertje sproeien vindt hij ook fijn. 
  • Eens per maand een beetje plantenvoeding.
  • Groeien de ranken te lang, dan kunnen ze gewoon weer in model worden geknipt. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuinplanten
Nu zaaien: eenjarige zomerbloeiers

Wil je deze zomer genieten van een bloemenzee aan zomerbloeiers? Niets leuker dan bloemen uit eigen tuin plukken en tegelijkertijd de bijen en vlinders aan voedsel helpen.

Lees meer...
tomaten
De rijke variëteit van tomaten

Tomaten, deze sappige vruchten zijn er in verschillende vormen, maten en smaken, waardoor ze een rijke verscheidenheid aan mogelijkheden bieden in de keuken. We nemen je mee op een smaakvolle reis door ons uitgebreide assortiment tomatensoorten.

Lees meer...
Een zonnig kleurtje in de tuin

Zet jouw huis en tuin in het zonnetje! Oranje bloeiende bollen, tuinplanten en kamerplanten trekken de aandacht en zorgen voor een vrolijke en positieve sfeer.

Lees meer...
verzorgingstips
De 5 meest voorkomende problemen bij planten. En hoe je ze kan oplossen

Het overkomt elke plantliefhebber: je prachtige plant laat z’n blaadjes hangen of (nog erger!) vallen. Is het tocht, te weinig water, of toch nog iets anders? Hoe herken je de meest voorkomende problemen bij planten? En hoe ga je snel te werk om ze te voorkomen?

Lees meer...