XL kamerplanten, trend van het jaar

XL kamerplanten, trend van het jaar

Groot, groter, grootst. Ze zijn nu al dé trend voor 2022: extra large kamerplanten. Grote planten maken een statement, waar je ze ook neerzet. Wie op zoek is naar een nieuwe plantenuitdaging, kiest voor de grote exemplaren met weelderige bladeren die hoog opschieten. Denk aan de prachtig bloeiende Paradijsvogelplant (Strelitzia) of onverwoestbare Ficus (Rubberplant).

Grote kamerplanten passen in bijna elk interieur, en vooral in ruimtes waar er veel natuurlijk en helder licht binnenkomt.
Met de juiste zorg kunnen tropische kamerplanten en kleine boompjes in huis best groot worden.
Zorg dus voor ruimte zodat je plant kan uitgroeien tot dé eyecatcher in je huis.

Met een XL kamerplant haal je in één klap een mooi interieurstuk in huis.
Het voordeel aan grote kamerplanten is dat ze al een groot wortelstel hebben ontwikkeld, en dus heel wat sterker zijn dan kleine plantjes die je koopt.
Als je op zoek bent naar een extra large kamerplant, dan geven wij je graag tips!

De vijf beste XL kamerplanten van dit moment, en hoe je ze het best kan verzorgen:

Rubberplant (Ficus Elastica)

Wil je een grote, opvallende plant die weinig van je vraagt? Dan is de Ficus Elastica wellicht iets voor jou. Je rubberplant zal in een mum van tijd uitgroeien tot een echte boom binnenshuis. Hij blijft net zo lang doorgroeien tot je ‘m snoeit. Als je eenmaal de juiste plek hebt gevonden voor je plant, verplaats hem dan niet meer: Ficussen houden van regelmaat en staan graag op dezelfde plaats.
Je vindt de Ficus Elastica met diepgroene of bontgekleurde glanzende bladeren. Wil je een patroon toevoegen aan je ruimte, kies dan voor de bonte exemplaren, zoals de Ficus Elastica Tineke of Lemon Lime. Denk er wel aan dat deze net wat meer licht nodig hebben om de prachtige patronen in hun blad te behouden.

Gatenplant met een grote G

De Monstera blijft een all time favoriet voor wie houdt van groene kamerplanten. Hij staat prachtig tussen andere tropische planten, maar doet het ook buitengewoon goed alleen. Binnen kan hij makkelijk 1,5 meter hoog worden, soms nog groter. Geef ‘m dus meteen voldoende ruimte om te groeien, de hoogte in.
Hou de prachtige bladeren van deze gatenplant stofvrij door ze regelmatig schoon te vegen met een vochtige doek. Zorg voor goed doorlatende aarde en geef water zodra de grond droog aanvoelt. Als je plant zich thuisvoelt, zal hij je belonen met golvende bladeren met elk hun eigen unieke gatenpatroon.

Palmlelie (Yucca elephantipes)

Woestijnlook in je huiskamer? Dat kan met deze stekelige Yucca. Deze droogteminnende kamerplanten komen in veel verschillende variëteiten, maar één ding hebben ze allemaal gemeen: waar je ze ook zet, ze creëren met hun opvallende uiterlijk meteen impact. Elke plant heeft zo z’n eigen uiterlijk en karakter, dus het is fijn om er bij Famiflora eentje uit te kiezen die helemaal bij je past. Opgelet: Yucca is giftig voor huisdieren.
Geef je plant een plek met indirect licht. Water geven doe je spaarzaam – deze plant kan best tegen wat droogte. Voel even aan de aarde wanneer je twijfelt of je moet gieten. Is de grond droog, dan is het tijd voor de volgende gietbeurt.

Drakenbloedboom (Dracaena Marginata)

De Drakenbloedboom heeft langwerpige bladeren. Je herkent ‘m vaak aan de lange strepen die over het blad van deze plant lopen. Vaak bestaat deze plant uit één of meerdere stammen waaraan de bladeren groeien. Binnenshuis kan hij ruim boven 1 meter groeien, maar denk eraan dat hij ook in de breedte uitbreidt.
Je Drakenbloedboom doet het goed met wat minder licht, ideaal dus voor een wat donkere hoek in een kamer. Net als de Yucca heeft de Dracaena een hekel aan overtollig water, dus geef ‘m pas water wanneer de bovenkant van de aarde helemaal droog is.

Paradijsvogel

De Strelitzia dankt z’n naam aan zijn prachtige bloemen, die lijken op felgekleurde vogels die vanuit de plant opvliegen. Maar zelfs zonder bloemen is deze grote kamerplant een echte schoonheid. Op de juiste standplaats reikt hij makkelijk 2 tot 2,5 meter de hoogte in.
Zet deze tropische plant op een plekje met veel indirect licht of een paar uurtjes zonlicht. De Paradijsvogel houdt van wat hogere luchtvochtigheid. Je mag z’n bladeren dus regelmatig besproeien, zo blijft hij prachtige bladeren – en misschien zelfs een zeldzame bloem - aanmaken.
  

Nog op zoek naar iets anders? Denk ook eens aan de Vioolbladplant (Ficus Lyrata), Kokospalm (Cocos Nucifera) of Alocasia ‘Portodora’ voor je nieuwe XL kamerplant!

 

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuintips
Tuinmaand mei: 15 tips

Er is nu van alles te doen om de tuin, het balkon of (dak)terras fris en fleurig te maken. Ons tuincentrum zet 15 klussen en klusjes voor deze maand op een rij. Fijn en ontspannend om te doen, zeker bij een stralend lentezonnetje.  

Lees meer...
kamerplanten
5 opfristips voor je kamerplanten

Wist je dat je kamerplanten nu het langer licht is wat meer zorg en aandacht nodig hebben? Ons tuincentrum heeft handige opfristips voor je kamerplanten.

Lees meer...
tuinplanten
Nu zaaien: eenjarige zomerbloeiers

Wil je deze zomer genieten van een bloemenzee aan zomerbloeiers? Niets leuker dan bloemen uit eigen tuin plukken en tegelijkertijd de bijen en vlinders aan voedsel helpen.

Lees meer...
tomaten
De rijke variëteit van tomaten

Tomaten, deze sappige vruchten zijn er in verschillende vormen, maten en smaken, waardoor ze een rijke verscheidenheid aan mogelijkheden bieden in de keuken. We nemen je mee op een smaakvolle reis door ons uitgebreide assortiment tomatensoorten.

Lees meer...