Alles over cactussen

Met hun eigenwijze vormen, unieke groeiwijze en vaak kleurrijke bloemen behoren cactussen tot een grote plantenfamilie met meer dan 2.000 soorten. Elke plant is uniek. Cactussen kunnen met de juiste verzorging best lang leven: vaak kan je tientallen jaren van je stekelige vrienden genieten.

 

Wat vind je van deze prachtexemplaren?

Schoonmoedersstoel (Echinocactus grusonii): bolcactus met stekelige doorns én met een grappige naam: als je z’n stekels ziet – is meteen duidelijk dat je er beter niet op gaat zitten. De plant kan in de zomer bloeien met prachtige gele bloemen.

Pilosocereus Magnificus: de typische zuilcactus waar iedereen spontaan aan denkt bij het woord ‘cactus’. Deze blauwgroene soort kan uitgroeien tot een metershoge plant. Net als de meeste cactussen houdt hij van een warme en lichte plek in huis.

Bunny Ears (Opuntia Microdasys): deze schijfcactus dankt z’n naam aan de leuke ‘konijnenoortjes’ die bovenaan de plant groeien. De stekeltjes zijn erg fijn, maar laat je niet verrassen, want eens ze in je vingers zitten, krijg je ze er moeilijk weer uit.

Bolcactus (Mammillaria): een laagblijvende cactussoort die volledig bedekt is met scherpe stekels. De volwassen exemplaren kunnen gaan bloeien: je bolcactus krijgt dan een felgekleurde kroon bovenaan je plant. Wil je zeker zijn van een bloeiende bolcactus, koop dan een plant die al in bloei staat.

Groei- en rustfase van je cactus

Een jaar in het leven van een cactus bestaat uit twee periodes: het groeiseizoen (lente/zomer) en de rustperiode (herfst/winter). In het groeiseizoen gaat je cactus aan het groeien, al is het erg langzaam.
Geef je plant in deze periode eens per week water. Je kan ‘m van bovenaf gieten of zijn pot in een schaaltje met water zetten. Na een uurtje giet je het water weer weg, je plant heeft genoeg water opgenomen.

In de herfst- en wintermaanden gaat je plant in ruststand. Hij verbruikt dan amper energie en heeft vooral daglicht nodig. Je hoeft je plant nu bijna geen water meer te geven. Eens elke maand is prima. Heb je een plek om je plant wat koeler te zetten, dan zal je groene huisgenoot daar deugd van hebben.

Minimale verzorging, maximaal effect

Een cactus vraagt eigenlijk helemaal niet veel zorg en is dus ook ideaal voor beginnende groene vingers. De meeste cactussen krijgen te veel water, waardoor hun wortels gaan rotten. Zorg ervoor dat overtollig water makkelijk weg kan, door gaatjes onderin je pot. Laat de aarde volledig opdrogen tussen je gietbeurten in.

Jouw cactus wil graag op een licht plek in huis staan, met veel direct licht. Dankzij z’n roots in de droge gebieden kan je plant zelfs op een plek met direct zonlicht staan. Verzorg je jouw cactus goed, dan heeft hij alles wat hij nodig heeft om jarenlang jouw groene gezelschap te zijn.

Trage groeiers

Begin je met een kleine cactus, dan is de kans klein dat je ‘m groot zal zien worden. Cactussen zijn erg trage groeiers, het duurt best lang voor ze groot worden.

Een grote cactus kopen doe je meestal niet zomaar. Je wordt helemaal verliefd op dat ene exemplaar of op die grillige vormen van die andere bijzondere plant. Weet dat iemand er al die jaren voor gezorgd heeft, en nu deze cactus klaar vindt voor een nieuwe eigenaar. Draag dus goed zorg voor je plant.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

kamerplanten
5 opfristips voor je kamerplanten

Wist je dat je kamerplanten nu het langer licht is wat meer zorg en aandacht nodig hebben? Ons tuincentrum heeft handige opfristips voor je kamerplanten.

Lees meer...
tuinplanten
Nu zaaien: eenjarige zomerbloeiers

Wil je deze zomer genieten van een bloemenzee aan zomerbloeiers? Niets leuker dan bloemen uit eigen tuin plukken en tegelijkertijd de bijen en vlinders aan voedsel helpen.

Lees meer...
tomaten
De rijke variëteit van tomaten

Tomaten, deze sappige vruchten zijn er in verschillende vormen, maten en smaken, waardoor ze een rijke verscheidenheid aan mogelijkheden bieden in de keuken. We nemen je mee op een smaakvolle reis door ons uitgebreide assortiment tomatensoorten.

Lees meer...
Een zonnig kleurtje in de tuin

Zet jouw huis en tuin in het zonnetje! Oranje bloeiende bollen, tuinplanten en kamerplanten trekken de aandacht en zorgen voor een vrolijke en positieve sfeer.

Lees meer...