Tags:

September is de maand van overgang, waarin de zomer langzaam plaatsmaakt voor de knusse sfeer van de herfst. Het is ook de tijd waarin de meeste tuiniers denken dat het te laat is om nog groenten te kweken. Maar wist je dat september een uitstekende maand is om je eigen sla te kweken?

 

Waarom sla kweken in september?

In september beginnen de temperaturen te dalen en wordt de zon minder intens. Dit zijn eigenlijk ideale omstandigheden voor het kweken van sla. Sla gedijt namelijk het beste bij koeler weer, omdat hete zomerdagen de neiging hebben om sla te laten doorschieten, wat resulteert in bittere bladeren. Door in september te planten, geef je je sla een comfortabele omgeving om te groeien voordat de kou van de winter toeslaat.

Stappenplan om sla te kweken

1. Kies de juiste slaplantjes

Bij Famiflora hebben we een brede selectie slaplantjes in verschillende variëteiten, zoals kropsla, pluksla en rucola. Kies de plantjes die het beste bij jouw smaak en voorkeuren passen.

2. Kies de juiste plek

Sla gedijt in de volle zon tot halfschaduw. Kies een plek in je tuin of op je balkon die voldoende zonlicht ontvangt, maar ook wat beschutting biedt tegen de felle middagzon.

3. Bereid de grond voor

Zorg voor goed doorlatende en vruchtbare grond. Voeg compost toe om de bodemstructuur te verbeteren en voedingsstoffen aan te vullen.

4. Planten & verzorgen

Maak kleine kuiltjes in de grond en plaats de slaplantjes voorzichtig in de kuilen. Bedek de wortels met aarde en geef water. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Overmatig water geven kan leiden tot schimmelproblemen.

5. Oogsten

Afhankelijk van de sla-variëteit, kun je binnen enkele weken na het planten al beginnen met oogsten. Pluksla kan bijvoorbeeld al na een paar weken worden geoogst door de buitenste bladeren voorzichtig af te snijden. Kropsla kan wat langer duren voordat je de volledige krop kunt oogsten.

(kopie)

grijs

Voordelen van zelf sla kweken

Het kweken van je eigen sla heeft tal van voordelen. Je hebt controle over de groeiomstandigheden, je weet zeker dat je geen schadelijke chemicaliën gebruikt en je kunt genieten van verse, smakelijke bladeren direct uit je eigen tuin. Bovendien is tuinieren een rustgevende bezigheid, ideaal om stress te verminderen en in contact te komen met de natuur.

Dus, waarom zou je wachten tot het volgende voorjaar om je handen vuil te maken in de tuin? September is de perfecte maand om te starten met het kweken van sla. Bij Famiflora staan we klaar om je te voorzien van gezonde en stevige slaplantjes die je op weg helpen naar een succesvolle oogst. Kies jouw favoriete variëteiten, volg de eenvoudige stappen en geniet van de heerlijke, verse sla die je zelf hebt gekweekt. Een groene stap naar de herfst begint bij Famiflora!

             

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

kamerplanten
5 opfristips voor je kamerplanten

Wist je dat je kamerplanten nu het langer licht is wat meer zorg en aandacht nodig hebben? Ons tuincentrum heeft handige opfristips voor je kamerplanten.

Lees meer...
tuinplanten
Nu zaaien: eenjarige zomerbloeiers

Wil je deze zomer genieten van een bloemenzee aan zomerbloeiers? Niets leuker dan bloemen uit eigen tuin plukken en tegelijkertijd de bijen en vlinders aan voedsel helpen.

Lees meer...
tomaten
De rijke variëteit van tomaten

Tomaten, deze sappige vruchten zijn er in verschillende vormen, maten en smaken, waardoor ze een rijke verscheidenheid aan mogelijkheden bieden in de keuken. We nemen je mee op een smaakvolle reis door ons uitgebreide assortiment tomatensoorten.

Lees meer...
Een zonnig kleurtje in de tuin

Zet jouw huis en tuin in het zonnetje! Oranje bloeiende bollen, tuinplanten en kamerplanten trekken de aandacht en zorgen voor een vrolijke en positieve sfeer.

Lees meer...