Tags:

Poly of Zebrina? Kies de Alocasia (Olifantsoor) die bij je past 

Waarom je absoluut een Alocasia in huis moet halen? Deze plantensoort springt er echt uit met z’n opvallend vormgegeven hart- of pijlpuntvormige bladeren. Zijn bijnaam Olifantsoor verwijst naar de vaak enorme bladeren en is dus bijzonder goed gekozen. Waar veel soorten compact blijven, kan deze Alocasia uitgroeien tot een plant van meer dan een meter hoog. Bovendien is hij makkelijk om te verzorgen, en dus ook een ideale beginnersplant.

Zorgen voor een Alocasia

  • Zowat elke soort Alocasia houdt van dezelfde omstandigheden. Van oorsprong komt deze plant uit het tropisch regenwoud. Niet toevallig houdt je plant dus ook van een tropische plek: een lichte en warme standplaats met hoge luchtvochtigheid.
  • Zet je plant liefst op een plekje waar geen directe zon komt. Zo blijft het knappe gebladerte van jouw plant goed beschermd.
  • Kies je een ruimte met teveel direct licht, dan kunnen de bladeren van je plant verbranden. Je herkent dat aan bruine vlekken op de bladeren of een oranje tint op het blad. Gaat je plant net hangen, dan staat je plant wellicht te donker. Je kan je hem verplaatsen naar een lichtere plek.

Water geven

  • Jouw Alocasia water geven is best eenvoudig: zorg ervoor dat de aarde nooit helemaal uitdroogt. Tik met je vinger lichtjes op de aarde. Als er geen potgrond aan je vinger blijft plakken, dan is het tijd om je plant water te geven.
  • Deze binnenplant houdt van wat vochtige grond, dus geef in de lente en zomer 1 tot 2 keer per week water. In de winter, wanneer er minder licht is en je plant in rust gaat, volstaat wat minder water.

Laat je plant één blad hangen? Da’s helemaal niks om je zorgen over te maken. Bij het aanmaken van een nieuw blad, sterft vaak een ouder blad af. In ruil daarvoor krijg je wel een nieuw frisgroen blad aan je plant. Zo vernieuwt en verjongt je plant zichzelf voortdurend.

De juiste Alocasia voor jou

Wil je een Olifantsoor kopen, dan kan je kiezen uit verschillende maten, kleuren en texturen. Van compacte kamerplanten tot stevige exemplaren met grote bladeren. We zetten de meest bijzondere en populairste soorten voor je op een rij:

Alocasia Amazonica Polly

Dankzij z’n ruwe randen, donkere bladeren en roomwitte nerven is de Polly terecht erg populair en doorgaans makkelijk te vinden. Hij groeit bovendien erg compact. Heb je weinig plek, dan is de Polly altijd een goeie keuze.

Alocasia Zebrina

Met z’n gestreepte of gevlekte stengels doet deze soort je denken aan een zebra of luipaard in plantvorm. Deze kamerplant kan tot een meter hoog worden en blijft doorgaans erg open en luchtig van vorm. Hoewel de hartvormige bladeren mooi zijn om te zien, gaan de stengels hier met alle aandacht lopen.

Alocasia Macrophylla

Echt een statement maken, dat doe je met deze Alocasia Macrophylla. Enorme bladeren groeien aan deze oersterke plant die al snel een meter groot wordt. Van de bladeren kan soms wat water druppelen, dus zet je plant op een geschikte ondergrond.

Alocasia Silver Dragon of Dragon Scale

Heb je al wat ervaring met Alocasia, dan kan je naar hartenlust experimenteren met de kleinere en zeldzamere soorten. Zoals de Silver Dragon met lichte bladeren die zilverachtig glanzen, of de Dragon Scale met veel donkerdere en dikkere bladeren. 

Wil jij jouw Alocasiaverzameling uitbreiden? Kijk dan ook eens uit naar de Alocasia Macrorrhiza Stingray met bladeren in de vorm van een pijlstaartrog, de donkerbladige Alocasia Yucutan Princess of de golvende randen van de Alocasia Portadora. Welke plant je ook kiest, een Alocasia brengt leven in elke ruimte.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

kamerplanten
5 opfristips voor je kamerplanten

Wist je dat je kamerplanten nu het langer licht is wat meer zorg en aandacht nodig hebben? Ons tuincentrum heeft handige opfristips voor je kamerplanten.

Lees meer...
tuinplanten
Nu zaaien: eenjarige zomerbloeiers

Wil je deze zomer genieten van een bloemenzee aan zomerbloeiers? Niets leuker dan bloemen uit eigen tuin plukken en tegelijkertijd de bijen en vlinders aan voedsel helpen.

Lees meer...
tomaten
De rijke variëteit van tomaten

Tomaten, deze sappige vruchten zijn er in verschillende vormen, maten en smaken, waardoor ze een rijke verscheidenheid aan mogelijkheden bieden in de keuken. We nemen je mee op een smaakvolle reis door ons uitgebreide assortiment tomatensoorten.

Lees meer...
Een zonnig kleurtje in de tuin

Zet jouw huis en tuin in het zonnetje! Oranje bloeiende bollen, tuinplanten en kamerplanten trekken de aandacht en zorgen voor een vrolijke en positieve sfeer.

Lees meer...