Een plant bij je huisdier? Veilige kamerplanten die het goed doen bij je hond of kat

Zet je absolute lievelingsplant samen met je favoriete huisdier, en je weet dat dat niet altijd goed afloopt. Of het nu gaat om je hond, kat, cavia of konijn: hun nieuwsgierig- of ondeugendheid is zo groot dat ze sowieso een stukje van je plant bijten.

Heb je al kamerplanten in huis, dan doe je er goed aan om na te kijken of ze giftig zijn. Koop je een nieuwe groene aanwinst, dan kan je beter rekening houden met hoe huisdiervriendelijk de plant is. We zetten de beste planten om een rijtje om te kopen als je een dier in huis hebt.

100% huisdiervriendelijke planten

Calathea

Een plant die je met gerust hart bij je dieren mag zetten. Wanneer het donker wordt, ritselen de bladeren omdat ze zich sluiten voor de nacht. Eens het weer licht wordt, opent deze plant opnieuw z’n bonte gebladerte. De knappe Calathea Orbifolia is een goeie keuze. Net als je huisdier, mag je ‘m best een beetje vertroetelen.

Pannenkoekenplant of Pilea

De schijfvormige blaadjes van deze plant maken deze snelle groeier heel herkenbaar. Zet je plant op een lichtrijke plek zonder direct zonlicht. Als je Pilea het naar z’n zin heeft, zal hij kleine stekjes of pups aanmaken naast de moederplant.

Bananenplant of Musa

Wil je grote bladeren en een tropische look, dan is de bananenplant een huisdiervriendelijke optie. Boots in je huis de natuurlijke omstandigheden van deze plant na met:

  • veel warmte
  • hoge luchtvochtigheid
  • een regelmatige gietbeurt

Olifantenpoot of Beaucarnea

Deze robuuste plant komt oorspronkelijk uit Mexico en lijkt met z’n stevige stam op een olifantenpoot. Door het grote waterreservoir in de stam kan de plant veel water in één keer opnemen. Niet erg dus als je ‘m eens vergeet te gieten.

Vleesetende plant

Gek genoeg is een vleesetende plant een prima vriend voor je huisdier. De plant vangt kleine insecten, je hond of kat is wellicht geen mogelijke prooi. Bovendien is deze plant een leuke aanwinst voor je plantenverzameling.

Mozaïekplant of Fittonia

De klein blijvende mozaïekplant heeft mooie gekleurde bladnerven en staat erg goed tussen een stel diepgroene kamerplanten. Fittonia is niet giftig voor je huisdier. Geef deze plant regelmatig genoeg water: hij houdt niet van uitdrogen!

Varen

Huisdierveilig maar ook nog eens erg mooi: de varen. Anders dan veel kamerplanten doet je varen het prima in minder lichtrijke omstandigheden, zoals bij een raam op het noorden. Zet je plant wat hoger, of gebruik een hangmandje, zodat je van de mooie bladeren van je varen kan genieten.

Bromelia

Handen vol met de verzorging van je huisdier? Neem dan een kamerplant waar je weinig omzien naar hebt. Een plant uit de Bromeliafamilie heeft een exotische gekleurde bloem die maandenlang kan bloeien. In deze plantenfamilie vind je onder meer:

  • de Aechmea
  • de Guzmania
  • de ananasplant

Tips om planten en dieren samen te houden

Wil je toch een (licht giftige voor je huisdier) plant in huis zetten?

  • Geef die dan een plek die onbereikbaar is voor je huisdier, zoals een hoge kast.
  • Heb je een kat die graag de hoogte opzoekt, dan zet je jouw plant in een ruimte waar je huisdier niet komt.
  • Nog een idee? Geef je plant een plek in een knap glazen terrarium. Zo ben je helemaal gerust als je planten én dieren tijd onder hetzelfde dak doorbrengen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

kamerplanten
5 opfristips voor je kamerplanten

Wist je dat je kamerplanten nu het langer licht is wat meer zorg en aandacht nodig hebben? Ons tuincentrum heeft handige opfristips voor je kamerplanten.

Lees meer...
tuinplanten
Nu zaaien: eenjarige zomerbloeiers

Wil je deze zomer genieten van een bloemenzee aan zomerbloeiers? Niets leuker dan bloemen uit eigen tuin plukken en tegelijkertijd de bijen en vlinders aan voedsel helpen.

Lees meer...
tomaten
De rijke variëteit van tomaten

Tomaten, deze sappige vruchten zijn er in verschillende vormen, maten en smaken, waardoor ze een rijke verscheidenheid aan mogelijkheden bieden in de keuken. We nemen je mee op een smaakvolle reis door ons uitgebreide assortiment tomatensoorten.

Lees meer...
Een zonnig kleurtje in de tuin

Zet jouw huis en tuin in het zonnetje! Oranje bloeiende bollen, tuinplanten en kamerplanten trekken de aandacht en zorgen voor een vrolijke en positieve sfeer.

Lees meer...