Hoe geef je iemand de juiste plant cadeau?

Tags:

Een goed cadeau geven is altijd een beetje een uitdaging, maar planten doen het doorgaans erg goed, ook bij wie geen groene vingers heeft. Of het nu in de kerstperiode, bij een housewarming, verjaardag of als geschenk bij een feestje is: een leuke plant in een mooie pot staat altijd goed. En het is een cadeau dat blijft groeien, fijn toch? Dit zijn onze tips om iemand een leuke plant cadeau te doen:

Voor de vergeetachtige ontvanger: de vetplant

Zoek je een cadeau voor iemand die het erg druk heeft, of vaak een plant vergeet te gieten? Dan is een vetplant ideaal. Succulenten of vetplanten mag je heel spaarzaam water geven. Ze slaan vocht op in hun bladeren of stengel en kunnen best lang zonder water.

  • Schlumbergera of Kerstcactus

Blijf in het cadeautjesseizoen met een wel heel bijzondere cactus. Omdat z’n bloemen tevoorschijn komen in de winter, is de kans groot dat hij bloeit net op het moment dat jij een pakje onder de kerstboom zoekt. Je vindt de kerstcactus met paarse, roze, rode, oranje of witte bloemen. Geef deze cactus regelmatig water tijdens de bloeiperiode van november tot maart. In de lente en zomer vertoeft deze plant in ruststand en hoef je ‘m maar heel weinig water te geven.

Voor de beginner

Een eerste plant voor iemand die nog nooit kamerplanten probeerde? Zorg voor 100% succesgarantie en kies een mooie grote plant die wel tegen een stootje kan. Groenliefde moet groeien, dus doe een plant cadeau die beginnersfoutjes vergeeft.

  • Monstera Deliciosa of Gatenplant

Doorgaans makkelijk om te verzorgen, zeker voor iemand die nét voor zijn eerste planten leert zorgen. Deze Gatenplant geef je regelmatig water: een keer elke week is prima. In de winter geef je ‘m wat minder. Gaat hij hangen, dan is een gietbeurt wel nodig. Je Monstera verkiest trouwens een plekje bij het raam met voldoende licht, daar is hij op z’n best.

Voor de groene held

Ken je iemand die met veel zin een nieuwe uitdaging aangaat? Wellicht kan deze persoon al makkelijk een vetplant of cactus in leven houden, doe deze groene held dus een iets veeleisendere plant cadeau.

  • Calathea

Beetje onterecht een plant met de naam van wat moeilijker te zijn. Calathea komt van oorsprong uit tropische gebieden en kan dus wel wat schaduw verdragen. Je plant heeft wel veel vocht nodig om het echt goed te doen, laat hem niet helemaal uitdrogen. Keuzestress? Kies voor de roze gestreepte bladeren van de Calathea Ornata of de sierlijke opstaande bladeren van de Calathea Lancifolia.

Voor de plant lover die alles al heeft

Iemand die gek is op kamerplanten (en er dus al veel heeft), doe je een groot plezier met een uniek of zeldzaam exemplaar. Kies voor een speciale soort met bijzonder blad, of een kamerplant die je in weinig huiskamers tegenkomt.

  • Araucaria of Kamerden

Hoewel deze dennenboom er uitziet als een gewoon exemplaar dat je buiten vindt, is dit een tropisch exemplaar. Zorg dus voor voldoende warmte en een knusse plek in huis. Zeker in de kerstperiode doet deze kamerden het goed als cadeau. Hij lijkt zelfs een beetje op het grotere exemplaar dat je versiert…

Groen cadeau geven

Wil je jouw groen cadeau mooi inpakken?

  • Zorg ervoor dat je plant het niet te lang zonder licht hoeft te stellen.
  • Je doet er ook goed aan om even te checken of je plant nog vochtig genoeg staat, maar zorg ervoor dat je pot ook niet loodzwaar aanvoelt.
  • Een plant die nog enkele dagen heeft voor de volgende gietbeurt is prima, dan heeft de nieuwe eigenaar wat tijd om een leuke plek te zoeken. Mooie strik erom en klaar!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

kamerplanten
5 opfristips voor je kamerplanten

Wist je dat je kamerplanten nu het langer licht is wat meer zorg en aandacht nodig hebben? Ons tuincentrum heeft handige opfristips voor je kamerplanten.

Lees meer...
tuinplanten
Nu zaaien: eenjarige zomerbloeiers

Wil je deze zomer genieten van een bloemenzee aan zomerbloeiers? Niets leuker dan bloemen uit eigen tuin plukken en tegelijkertijd de bijen en vlinders aan voedsel helpen.

Lees meer...
tomaten
De rijke variëteit van tomaten

Tomaten, deze sappige vruchten zijn er in verschillende vormen, maten en smaken, waardoor ze een rijke verscheidenheid aan mogelijkheden bieden in de keuken. We nemen je mee op een smaakvolle reis door ons uitgebreide assortiment tomatensoorten.

Lees meer...
Een zonnig kleurtje in de tuin

Zet jouw huis en tuin in het zonnetje! Oranje bloeiende bollen, tuinplanten en kamerplanten trekken de aandacht en zorgen voor een vrolijke en positieve sfeer.

Lees meer...