Kruiden kweken in de winter? Het kan!

Terwijl de winter zijn koude greep op de natuur uitoefent, betekent dat niet dat we ons moeten terugtrekken uit de wereld van groen. Integendeel! Je kunt ook in de koudste periode van het jaar de lekkerste kruiden kweken – en dat gewoon in de warmte van je eigen huis. Bij tuincentrum Famiflora in Moeskroen en de Panne vertellen we je graag meer over deze overheerlijke winterhobby. Een groentje of doorgewinterde moestuinier? Het maakt niet uit: iedereen kan een indoor kruidentuintje starten. Ontdek alles wat je nodig hebt om jouw winterkeuken te verrijken met de heerlijke smaken van zelfgekweekte kruiden.

Waarom kruiden kweken?

Moestuinieren een voorjaarshobby? Nee hoor! Je kunt het hele jaar door met je groene vingers aan de slag. Januari markeert het begin van het jaar en de perfécte tijd om je keuken te veranderen in een kruidenwalhalla. Het is simpel, leuk en geeft enorm veel motivatie voor de rest van het groeiseizoen. Zelfgekweekte kruiden voegen een ongeëvenaarde versheid en smaak toe aan je gerechten. Het kweken versterkt bovendien de verbinding met de natuur. Het zorgproces, van zaaien tot oogsten, brengt je dichter bij de cycli van groei en vernieuwing in de natuur. Bovendien zien die potjes met groene sprietjes er buitengewoon gezellig uit!

Eigen kweek

Kruiden kweken in januari: de voordelen

Binnenshuis kweken stelt je in staat om de omgevingsfactoren goed in de gaten te houden. Je kunt de temperatuur, luchtvochtigheid en de watergift die je planten krijgen nauwkeurig regelen, waardoor je optimale groeiomstandigheden creëert. Door binnenshuis kruiden voor te kweken, gewoon in een zonnige vensterbank, kun je bovendien profiteren van vroege oogst. Sommige kruiden hebben meer tijd nodig om te groeien, en door ze al vroeg te zaaien, kun je van ze genieten lang voordat het buitenseizoen begint.

Ook leuk: het vroeg starten van een kruidentuin is een geweldige bron van voorpret en motivatie. Het zien ontkiemen van de eerste zaailingen geeft een positieve boost en zorgt voor enthousiasme voor het komende tuinseizoen.

Aan de slag met jouw winterse moestuin

Begin met het selecteren van de beste zaden en een geschikte kweekomgeving, zoals een zaaitray of kweekpotjes. Een ‘gewone’ pot werkt echter ook prima. Gebruik Famiflora potgrond die licht en goed doorlatend is. Dit helpt wortelrot te voorkomen en zorgt voor een gezonde groei van je kruiden. Plaats de kruidenpotten op een zonnige vensterbank.

Ontdek onze hobyyserres


 

Achtergrond

Ga aan de slag met deze makkelijke kruiden

  • Basilicum is niet alleen een must-have in je salades, maar ook een perfecte keuze voor binnenkweek. Zorg voor voldoende zonlicht en een warme omgeving. Plaats de potjes bij een raam op het zuiden en je zult genieten van een overvloed aan verse basilicum.
  • De geur van rozemarijn kan elke ruimte transformeren in een mediterraan paradijs. Dit kruid gedijt goed in potten en heeft een voorkeur voor een zonnige standplaats. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om de wortels gezond te houden.
  • Tijm voegt niet alleen smaak toe aan je gerechten, maar verspreid ook een heerlijke geur. Dit kruid gedijt goed in droge omstandigheden, dus vermijd te veel water geven. Plaats de potten op een zonnige vensterbank voor optimale groei.

Door vroeg in het jaar je zaden te kopen, heb je een brede selectie om uit te kiezen en kun je experimenteren met nieuwe variëteiten. Bezoek Famiflora in de Panne of Moeskroen en ontdek ons smakelijke assortiment kruidenzaden.

Blog: een plan voor de makkelijke moestuin

Verzorging van kruiden

Met deze verzorginstips haal jij het meeste uit jouw groene huisgenoten:

  • Als de kruiden groot genoeg zijn geworden in voorzaaipotten, kun je ze verpotten in grotere potten of de tuin als het weer dit toelaat. Zorg ervoor dat de nieuwe potten voldoende drainage hebben.
  • Geef de kruiden regelmatig water, maar vermijd dat de grond constant doorweekt is. Laat de bovenste laag van de grond tussen de gietbeurten een beetje opdrogen.
  • Geef de kruiden af en toe voeding met een Famiflora vloeibare kruidenmeststof. Volg de aanwijzingen op de verpakking voor de juiste dosering.
  • Zodra de kruiden voldoende zijn gegroeid, kun je ze oogsten. Knip de bladeren af met schone schaar of snoeischaar. Oogst niet meer dan een derde van de plant om de groei te bevorderen.
  • Gebruik de verse kruiden direct in je gerechten, of droog en bewaar ze voor later gebruik. Je kunt kruiden ook invriezen in kleine porties.

Voor meer tips and tricks, en natuurlijk alle kweekbenodigdheden, staan wij bij Famiflora graag voor je klaar.

Smaakvol genieten: vers geplukte kruiden voegen een explosie van smaak toe aan je salades. Of voeg rozemarijn en tijm toe aan stoofschotels, soepen en sauzen om diepte en aroma toe te voegen. Maak een verfrissende kruidenthee met verse muntbladeren. Voeg wat honing toe voor een zoete touch. Je leest het: met kruiden kan je alle kanten op!

Start jouw kweekavontuur bij Famiflora

Met de juiste zorg en aandacht kunnen kruidenzaden jouw keuken veranderen in een smakelijk paradijsje, zelfs als de winterkou buiten heerst. Bij tuincentrum Famiflora vind je alles wat je nodig hebt om je eigen indoor kruidentuin te beginnen. Dus waar wacht je nog op? Breng de smaken van de natuur naar binnen en geniet het hele jaar door van de heerlijkste kruiden, vers uit eigen ‘tuin’. Zien we je snel in de Panne of Moeskroen?

Word fan!

Achtergrond

Openingsuren de Panne

  • Maandag
    09:00 - 18:30
  • Dinsdag
    09:00 - 18:30
  • Woensdag
    09:00 - 18:30
  • Donderdag
    09:00 - 18:30
  • Vrijdag
    09:00 - 18:30
  • Zaterdag
    09:00 - 18:30
  • Zondag
    09:00 - 18:30

De ingang van de winkel sluit 15 min. vóór sluitingstijd.

Aangepaste openingsuren

  • Open op woensdag 1 mei
    1 mei
    09:00 - 18:30
  • Open op OLH Hemelvaart
    9 mei
    09:00 - 18:30
  • Open op Pinksterzondag
    19 mei
    09:00 - 18:30
Toon alle openingstijden

Openingsuren Moeskroen

  • Maandag
    08:00 - 19:00
  • Dinsdag
    08:00 - 19:00
  • Woensdag
    08:00 - 19:00
  • Donderdag
    08:00 - 19:00
  • Vrijdag
    08:00 - 19:30
  • Zaterdag
    08:00 - 19:30
  • Zondag
    08:00 - 19:30

Vanaf 30 maart t.e.m. 2 juni 2024 open vanaf 8u!

Aangepaste openingsuren

  • Open op woensdag 1 mei
    1 mei
    08:00 - 19:30
  • Open op OLH Hemelvaart
    9 mei
    08:00 - 19:30
  • Open op Pinksterzondag
    19 mei
    08:00 - 19:30
Toon alle openingstijden

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

kamerplanten
5 opfristips voor je kamerplanten

Wist je dat je kamerplanten nu het langer licht is wat meer zorg en aandacht nodig hebben? Ons tuincentrum heeft handige opfristips voor je kamerplanten.

Lees meer...
tuinplanten
Nu zaaien: eenjarige zomerbloeiers

Wil je deze zomer genieten van een bloemenzee aan zomerbloeiers? Niets leuker dan bloemen uit eigen tuin plukken en tegelijkertijd de bijen en vlinders aan voedsel helpen.

Lees meer...
tomaten
De rijke variëteit van tomaten

Tomaten, deze sappige vruchten zijn er in verschillende vormen, maten en smaken, waardoor ze een rijke verscheidenheid aan mogelijkheden bieden in de keuken. We nemen je mee op een smaakvolle reis door ons uitgebreide assortiment tomatensoorten.

Lees meer...
Een zonnig kleurtje in de tuin

Zet jouw huis en tuin in het zonnetje! Oranje bloeiende bollen, tuinplanten en kamerplanten trekken de aandacht en zorgen voor een vrolijke en positieve sfeer.

Lees meer...