Tags:

Eetbare liefde: groenten en kruiden om te kweken in februari

Februari mag dan wel een wintermaand zijn, maar in de wereld van tuinieren is dit hét moment om plannen te smeden voor een smakelijke oogst. Het starten met kweken in februari geeft je de mogelijkheid om actief bezig te zijn met tuinieren, zelfs in de wintermaanden. Dit kan het welzijn bevorderen en vooruitkijken naar de komende groeiseizoenen. Terwijl een groot stuk natuur nog in rust is, kun jij je groene vingers nu al laten kriebelen door te starten met het kweken van heerlijke groenten en kruiden. Hier zijn enkele geweldige opties om in je tuin of op je vensterbank te cultiveren, waardoor je niet alleen je liefde voor tuinieren voedt, maar ook je smaakpapillen verwent...

Waarom wachten met zaaien? Kweek nu je groenten!

Vroeg beginnen met kweken biedt verschillende voordelen. Door in februari met je moestuinavontuur te starten, geef je planten een voorsprong op het groeiseizoen. Sommige planten vereisen ook een langere periode voor zaadkieming. Je geeft ze voldoende tijd om te ontkiemen en sterke zaailingen te produceren die later, als het weer het toelaat, naar buiten kunnen worden overgeplant. Dit kan weer leiden tot een vroegere oogst van groenten, kruiden en zelfs sommige fruitsoorten. Binnen kweken in februari stelt je in staat om het groeiseizoen kunstmatig te verlengen. Hierdoor kun je meer oogsten binnen één jaar. Je leest het: kweken in februari legt de basis voor een succesvol en bevredigend tuinseizoen. Het biedt tuiniers de kans om hun passie te cultiveren, zelfs voordat de lente officieel begint.

Tip! Haal snel jouw favoriete groenten- en kruidenzaden in huis. Soms kan er later in het seizoen een tekort aan populaire zaden ontstaan. Je hebt nu bovendien eerste keus!

Blog: kruiden kweken in de winter

ACHTERGROND

Voorzaaien op de vensterbank

Hoewel de winter zijn grip op de natuur nog niet helemaal heeft losgelaten, is het een uitgelezen moment om alvast de handen vuil te maken en te starten met voorzaaien op de vensterbank. Door deze methode toe te passen, geef je je tuin een vroege voorsprong, wat leidt tot een weelderige en smakelijke oogst later in het seizoen. Hier zijn enkele groente- en kruidensoorten die ideaal zijn om binnenshuis te voor te zaaien:

  • Tomaten zijn echte zonliefhebbers en door ze binnen voor te zaaien, geef je ze de warmte die ze nodig hebben om te ontkiemen. Zaai de zaden in potten of zaaitrays op de vensterbank en verplaats ze later naar grotere potten of de buitenlucht als de temperaturen stijgen.
  • Net als tomaten hebben paprika's en pepers een warme start nodig. Zaai ze binnenshuis in individuele potten en geef ze de tijd om zich te ontwikkelen tot sterke zaailingen voordat je ze naar buiten verplaatst.
  • Kruiden voegen niet alleen smaak toe aan je gerechten, maar ook een vleugje groen aan je keukenvensterbank. Zaai basilicum, peterselie, munt of koriander in kweekpotjes of -trays en geniet binnenkort van verse kruiden bij het koken.
  • Uien en knoflook kunnen ook binnenshuis worden gestart. Ze hebben wat meer tijd nodig om te groeien, dus ga maar snel aan de slag met hun zaden...

Voorzaaien op de vensterbank biedt verschillende voordelen. Het creëert optimale omstandigheden voor zaadkieming, beschermt zaailingen tegen ongunstige weersomstandigheden en geeft je controle over het vroege groeiproces. Zorg ervoor dat je de juiste potgrond gebruikt, voldoende water geeft en de zaailingen voldoende licht geven om sterk en gezond te worden.

Artikelaanbod: eigen kweek

Direct in de grond!

In februari kun je al enkele winterharde groenten en kruiden buiten kweken. Hoewel het weer nog koel kan zijn, zijn er planten die goed gedijen in deze omstandigheden.

  • Spinazie is een winterharde bladgroente die goed gedijt in koelere temperaturen. Zaai de zaden direct in de volle grond en geniet van verse spinazieblaadjes als aanvulling op je maaltijden.
  • Radijsjes zijn snelgroeiende wortelgroenten die goed gedijen in koelere temperaturen. Zaai ze direct in de volle grond voor een vroege oogst.
  • Winterprei is een wintergroente die goed kan worden gezaaid in februari. Plant ze op rijen met voldoende ruimte voor groei.
  • Tijm is een aromatisch kruid dat goed bestand is tegen kou. Plant tijmzaden of zaailingen in de grond voor een smaakvolle oogst.
  • Rozemarijn is een winterhard kruid dat goed kan worden geplant in februari. Kies een zonnige plek en geniet van de heerlijke geur en smaak.

Houd bij het buiten kweken rekening met de weersomstandigheden. Als er kans is op vorst moet je gevoelige planten beschermen, bijvoorbeeld met vliesdoek.

TIP: Een hobbyserre biedt bescherming tegen slechte weersomstandigheden zoals vorst, wind en hevige regen. Hierdoor zijn je planten minder vatbaar voor schade en kunnen ze floreren in een stabielere omgeving.

Shop online: hobbyserres

Scoor de lekkerste zaden bij tuincentrum Famiflora

Als je klaar bent met zaaien buitenshuis, overweeg dan het gebruik van bodembedekkers, zoals houtsnippers of kokosvezels. Dit helpt de bodemwarmte vast te houden en onkruidgroei te verminderen. Geef je planten indien nodig water. Hoewel de groei langzamer is in de wintermaanden, hebben planten nog steeds water nodig. Wil je meer weten over moestuinieren in februari? De medewerkers van tuincentrum Famiflora in Moeskroen en de Panne staan klaar om jouw tuinseizoen tot een smaakvol succes te maken. Ontdek ons uitgebreide assortiment zaden en kweekbenodigdheden, en laat je inspireren... Hopelijk zien we je snel!

Contact

Achtergrond

Openingsuren Moeskroen

  • Maandag
    08:00 - 19:00
  • Dinsdag
    08:00 - 19:00
  • Woensdag
    08:00 - 19:00
  • Donderdag
    08:00 - 19:00
  • Vrijdag
    08:00 - 19:30
  • Zaterdag
    08:00 - 19:30
  • Zondag
    08:00 - 19:30

Vanaf 30 maart t.e.m. 2 juni 2024 open vanaf 8u!

Aangepaste openingsuren

  • Open op woensdag 1 mei
    1 mei
    08:00 - 19:30
  • Open op OLH Hemelvaart
    9 mei
    08:00 - 19:30
  • Open op Pinksterzondag
    19 mei
    08:00 - 19:30
Toon alle openingstijden

Openingsuren de Panne

  • Maandag
    09:00 - 18:30
  • Dinsdag
    09:00 - 18:30
  • Woensdag
    09:00 - 18:30
  • Donderdag
    09:00 - 18:30
  • Vrijdag
    09:00 - 18:30
  • Zaterdag
    09:00 - 18:30
  • Zondag
    09:00 - 18:30

De ingang van de winkel sluit 15 min. vóór sluitingstijd.

Aangepaste openingsuren

  • Open op woensdag 1 mei
    1 mei
    09:00 - 18:30
  • Open op OLH Hemelvaart
    9 mei
    09:00 - 18:30
  • Open op Pinksterzondag
    19 mei
    09:00 - 18:30
Toon alle openingstijden

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

kamerplanten
5 opfristips voor je kamerplanten

Wist je dat je kamerplanten nu het langer licht is wat meer zorg en aandacht nodig hebben? Ons tuincentrum heeft handige opfristips voor je kamerplanten.

Lees meer...
tuinplanten
Nu zaaien: eenjarige zomerbloeiers

Wil je deze zomer genieten van een bloemenzee aan zomerbloeiers? Niets leuker dan bloemen uit eigen tuin plukken en tegelijkertijd de bijen en vlinders aan voedsel helpen.

Lees meer...
tomaten
De rijke variëteit van tomaten

Tomaten, deze sappige vruchten zijn er in verschillende vormen, maten en smaken, waardoor ze een rijke verscheidenheid aan mogelijkheden bieden in de keuken. We nemen je mee op een smaakvolle reis door ons uitgebreide assortiment tomatensoorten.

Lees meer...
Een zonnig kleurtje in de tuin

Zet jouw huis en tuin in het zonnetje! Oranje bloeiende bollen, tuinplanten en kamerplanten trekken de aandacht en zorgen voor een vrolijke en positieve sfeer.

Lees meer...