Naar buiten met de kuipplanten

Naar buiten met de kuipplanten

De kuipplanten hebben de winter veilig doorgebracht en hopelijk ook goed overleefd in tuinhuis, garage, kelder, traphal of logeerkamer. Of misschien wel in het plantenhotel? Vanaf half mei, als de IJsheiligen achter de rug zijn, mogen ze weer naar buiten.

Voorbereiding

Voor u ze weer op hun definitieve plek zet, gaat u even na of de planten niet moeten worden verpot. Bij jonge kuipplanten is dat de eerste jaren elk jaar nodig; bij oudere en grotere exemplaren volstaat het om ze elke twee tot drie jaar te verpotten. Ook als een grotere potmaat niet echt nodig is, doet u er toch goed aan minstens de helft van de potgrond te vervangen. Knip eventueel wat takken bij, zodat de plant weer een mooie, evenwichtige vorm krijgt, maar laat ‘m ongemoeid als er geen ‘uitschieters’ zijn.

Even wennen

Het is voor kuipplanten elk jaar even wennen. Ze komen uit een ruimte met een temperatuur van 5 à 10° C en vaak ook met wat minder daglicht. Maak de overgang daarom niet te bruusk en zet de planten bij voorkeur op een bewolkte dag weer buiten. Geef ze in het begin ook een plekje in de schaduw, om verbranding van het blad te voorkomen. Verplaats ze heel geleidelijk aan naar een plek in de zon. En vergeet niet: hoe meer zon, hoe meer water de plant nodig heeft.

Verdere verzorging

De meeste kuipplanten zijn afkomstig uit de landen rond de Middellandse Zee, of zelfs uit tropische of subtropische gebieden; echte zonnekloppers dus. Een warme, beschutte en zonnige plek is daarom een absolute voorwaarde voor een rijke bloei.

Zoals alle planten in pot, hebben ook kuipplanten meer water nodig dan planten in volle grond. Hoe groter het blad van de plant, hoe meer vocht hij verdampt. De engelentrompet (Brugmansia) is daarvan een goed voorbeeld. Die heeft op warme zomerdagen wel twee keer per dag een flinke slok water – lees een emmer - nodig. Laat in elk geval de potgrond nooit uitdrogen. Zelfs bij regenweer kunt u maar beter controleren of de potgrond niet is uitgedroogd. Een uit de kluiten gewassen plant werkt immers als een paraplu waar het water van af loopt. Let er anderzijds ook op dat de potgrond voldoende doorlatend is en dat in de bodem van de pot drainagegaten zijn voorzien. Overtollig water moet vlot weg kunnen, want kuipplanten houden ook niet van natte voeten. Verwijder geregeld de uitgebloeide bloemen.

Extra handig

Zet grote kuipplanten op een rolplateau: wel zo makkelijk als u ze moet verplaatsen of weer naar binnen moet brengen. Met een pot op potvoetjes, krijgt de plant nooit natte voeten.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Pinksterbloemen en een wilde bloemenweide

Zie je ook bijna geen pinksterbloemen meer in de weilanden? Net als veel andere inheemse, wilde planten verdwijnen die helaas in rap tempo. Niet goed voor de biodiversiteit. Daarom geeft ons tuincentrum je nu graag tips voor het aanleggen van een wilde bloemenweide. Leuk klusje om mee te beginnen in het pinksterweekend!

Lees meer...
tuinplanten
IJsheiligen: kuip- en potplanten verzorgen

Je hebt er vast wel eens van gehoord: IJsheiligen. Wist je dat je daarna echt de bloemetjes buiten kunt zetten? Ons tuincentrum legt uit hoe dit zit en hoe je dat doet.

Lees meer...
tuintips
Vijveronderhoud: dit zijn de do's & dont's!

De lente is in volle bloei en dit betekent dat het tijd is om je vijver eens goed onder handen te nemen. Bij Famiflora, dé plek in Moeskroen en de Panne voor alles omtrent jouw tuin, staan we klaar om je te helpen bij al je vijverbehoeften.

Lees meer...
tuinplanten
Top 10 hemelsblauwe bloemen

We wensen je een heel fijne Hemelvaartsdag met hopelijk een hemelsblauwe lucht, een stralend zonnetje én wat hemelsblauwe bloemen.

Lees meer...