Beruchte woekeraars

Beruchte woekeraars

In mei schiet alles de grond uit. Heerlijk! Maar er zijn ook planten, naast onkruid, die we nu goed in de gaten moeten houden. Voor u het weet nemen ze de hele tuin over.

Top tien woekeraars

  1. Dovenetel (Lamium), een vroeg bloeiende bodembedekker met bont, gekarteld blad en lila-paarse, roze of gele bloemen waar hommels dol op zijn.
  2. Japanse duizendknoop (eerst Polygonum genoemd, nu Persicaria of Fallopia japonica) wordt breed en hoog, krijgt witte bloemaren en is praktisch onuitroeibaar.
  3. De meeste bamboesoorten; ze zijn exotisch en ruisen in de wind, maar vormen meterslange wortels.
  4. Pachysandra, ook wel ‘gemeenteplantsoenenbodembedekker’ genoemd, op zich een goede, mooie en wintergroene bodembedekker.
  5. Alle soorten wederik (Lysimachia) woekeren, maar ze hebben van augustus tot oktober vrolijke bloemaren, waar vlinders graag op neerstrijken.
  6. De gele guldenroede (Solidago) bloeit van juli tot de herfst met gele bloemen waar bijen graag hun kostje halen.
  7. Houttuynia, een laagblijvende bodembedekker met klimopachtige, vaak rood-wit-groene blaadjes.
  8. De Aralia elata is een kleine boom met mooi geveerd blad, maar de Nederlandse naam zegt eigenlijk al genoeg: ‘duivelswandelstok’. Hij gaat flink aan de wandel, en bovendien heeft hij gemene stekels, wat het verwijderen van de uitlopers lastig maakt.
  9. Sommige soorten geranium kennen hun grenzen niet. Denk aan de ooievaarsbek Geranium macrorrhizum, de zachtroze bloeiende Geranium endressi en de bijna zwart bloeiende Geranium phaeum.
  10. Het meiklokje of lelietje-van-dalen is een schattig, wit bloeiend en geurend plantje, maar vormt al snel een heel tapijt en is giftig bovendien.

Anti-woekertips

  • Het is lief bedoeld en altijd fijn een cadeautje te krijgen, maar mensen geven u niet voor niets een plant uit eigen tuin. Pas dus op voor ‘krijgertjes’!
  • Dam de woekeraars in met een afzetting van plastic folie of golfplaten.
  • Plant woekeraars indien mogelijk in een pot.
  • Dring ze op tijd terug en trek ze met wortel en al uit, voordat ze andere planten verstikken en/of gaan bloeien en vervolgens zaden verspreiden.
  • Tot slot: bedenk dat sommige ervan, zoals de Pachysandra en de genoemde geraniums, het goed doen op moeilijke plekken in de tuin, zoals onder een berk. Dat is weer een pluspunt!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Pinksterbloemen en een wilde bloemenweide

Zie je ook bijna geen pinksterbloemen meer in de weilanden? Net als veel andere inheemse, wilde planten verdwijnen die helaas in rap tempo. Niet goed voor de biodiversiteit. Daarom geeft ons tuincentrum je nu graag tips voor het aanleggen van een wilde bloemenweide. Leuk klusje om mee te beginnen in het pinksterweekend!

Lees meer...
tuinplanten
IJsheiligen: kuip- en potplanten verzorgen

Je hebt er vast wel eens van gehoord: IJsheiligen. Wist je dat je daarna echt de bloemetjes buiten kunt zetten? Ons tuincentrum legt uit hoe dit zit en hoe je dat doet.

Lees meer...
tuintips
Vijveronderhoud: dit zijn de do's & dont's!

De lente is in volle bloei en dit betekent dat het tijd is om je vijver eens goed onder handen te nemen. Bij Famiflora, dé plek in Moeskroen en de Panne voor alles omtrent jouw tuin, staan we klaar om je te helpen bij al je vijverbehoeften.

Lees meer...
tuinplanten
Top 10 hemelsblauwe bloemen

We wensen je een heel fijne Hemelvaartsdag met hopelijk een hemelsblauwe lucht, een stralend zonnetje én wat hemelsblauwe bloemen.

Lees meer...