Wat te doen in de tuin in augustus?

Wat te doen in de tuin in augustus?

Zonovergoten, warme dagen worden afgewisseld door dagen met flinke hoos-, storm- en onweersbuien. Het is dus luieren of redderen geblazen. Belangrijke klussen en klusjes om niet te vergeten in augustus:

  • Geef regelmatig water. Deze zomer is de droogste in twintig jaar, dus een incidentele regenbui zal de schade niet verhelpen. Alleen als er een paar dagen achter elkaar flinke buien vallen is de grond ook in de diepere lagen voorlopig weer voldoende vochtig. Zet bij aanhoudende droogte in de avonduren of vroeg in de ochtend de sproeier aan of laat dan de tuinslang twee uur lang druppelen op de droogste plekken in de borders en het gazon. Vergeet ook de pot- en kuipplanten en de hanging baskets niet regelmatig water te geven.
  • Geef bloeiende potplanten iedere twee weken vloeibare mest.
  • Bind de ranken van klimplanten op en controleer of hoge planten genoeg steun hebben als het hard gaat waaien
  • Blijf onkruid wieden en verwijderen.
  • Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen van dahlia’s, begonia’s, rozen en potgeraniums (Pelargoniums) voor een langere bloei.
  • Neem stekken van pot- en kuipplanten als Pelargoniums en fuchsia’s.
  • Vul lege plekken in de border op met zomerbloeiers in pot, zoals dahlia’s.
  • Plant herfsttijloos (Colchicum), herfstkrokus, herfstasters, chrysanten en tuincyclamen voor kleur in de nazomer.
  • Snoei hagen en struiken als buxus en liguster op een bewolkte dag in vorm. Wacht met de (Leylandii-)coniferen en taxus tot september.
  • Snoei de klimhortensia na de bloei plat terug tegen de gevel of schutting.
  • Snoei de uitgebloeide lavendel terug, maar laat er altijd nog wat fris grijsgroen blad aan (nooit terugsnoeien tot in het oude hout, want dan zal de plant niet meer bloeien).
  • Maai het gras wat minder vaak en op een hogere stand. Doe dit op een bewolkte dag of in de avond. Strooi een laag maaisel uit in de borders om onkruid tegen te gaan en vocht vast te houden. De wormen zullen het grasmaaisel bovendien omzetten in voedzame humus.
  • Zaai of plant veldsla, ui, spinazie, boerenkool, rode kool en Chinese kool

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Pinksterbloemen en een wilde bloemenweide

Zie je ook bijna geen pinksterbloemen meer in de weilanden? Net als veel andere inheemse, wilde planten verdwijnen die helaas in rap tempo. Niet goed voor de biodiversiteit. Daarom geeft ons tuincentrum je nu graag tips voor het aanleggen van een wilde bloemenweide. Leuk klusje om mee te beginnen in het pinksterweekend!

Lees meer...
tuinplanten
IJsheiligen: kuip- en potplanten verzorgen

Je hebt er vast wel eens van gehoord: IJsheiligen. Wist je dat je daarna echt de bloemetjes buiten kunt zetten? Ons tuincentrum legt uit hoe dit zit en hoe je dat doet.

Lees meer...
tuintips
Vijveronderhoud: dit zijn de do's & dont's!

De lente is in volle bloei en dit betekent dat het tijd is om je vijver eens goed onder handen te nemen. Bij Famiflora, dé plek in Moeskroen en de Panne voor alles omtrent jouw tuin, staan we klaar om je te helpen bij al je vijverbehoeften.

Lees meer...
tuinplanten
Top 10 hemelsblauwe bloemen

We wensen je een heel fijne Hemelvaartsdag met hopelijk een hemelsblauwe lucht, een stralend zonnetje én wat hemelsblauwe bloemen.

Lees meer...