Tags:

Een pronkbloem in een pot? Een orchidee is zoveel meer dan een veeleisende diva die niet graag wisselt van plaats. Orchideeën ophangen is een fantastische manier om de planten met hun zwevende luchtwortels en schitterende bloemen in al hun pracht te tonen.

Al eens een orchidee in het wild gezien? In de natuur groeien veel orchideeën op takken van bomen en stengels van andere planten. Het zijn epifyten, planten die lange luchtwortels maken. Ze halen alles wat ze nodig hebben uit de lucht. Daarom kunnen ze prima zonder pot of aarde.

Thuis kan je de natuur kopiëren en je orchidee tonen als epifyt. Die hangende orchidee wordt alsmaar populairder. Hang je plant met z’n wortels vrij, laat hem slingeren naar beneden of nestel hem in een hangende mosbal, in echte kokedama stijl. Hoog boven de grond voelt je orchidee zich prima op z’n plek.

Een aantal orchideesoorten is geschikt om hangend in huis te halen. Het populairst is de Vanda-orchidee, die vaak meerdere keren per jaar bloeit. Van dieproze tot elektrisch blauw, met mooie getekende bloemen, geeft deze plant meteen een prachtige touch aan elke kamer. De Vanda-orchidee staat doorgaans prachtig bij het raam.

De beste zorg voor je hangorchidee

Kies om te starten de juiste plek voor je plant: hou je orchidee uit direct zonlicht, veel indirect licht is prima. Het liefst staat je plant in een ruimte op kamertemperatuur: tussen 15 en 20 graden overdag, ’s nachts mag het iets kouder zijn. Met de juiste zorg kan je jarenlang genieten van je plant, al zal hij niet altijd in bloei staan.

Is je plant uitgebloeid, knip dan de bloeitakken weg. Je plant heeft wat tijd nodig om te herstellen van de intensieve bloeiperiode. Is hij er weer klaar voor, dan zal je plant weer aan het bloeien slaan.

Gaat je orchidee de lucht in, check dan even of de plant stevig genoeg vasthangt. Je wil niet dat hij op een onbewaakt moment naar beneden komt! Laat voldoende ruimte voor de luchtwortels: ze moeten vrij kunnen hangen, zonder samengedrukt te worden.

Water geven aan je hangende orchidee

Als hangend exemplaar heeft je plant wel wat meer water nodig dan in een pot. Omdat hij vocht en voeding uit de lucht haalt, kan je hem helpen door te zorgen voor een hogere luchtvochtigheid. Dat doe je door bijvoorbeeld regelmatig met een plantenspuit langs te gaan. Vernevel het water altijd op de wortels, niet op de bladeren. Je kan je plant natuurlijk ook wat vaker water geven.

Water geven is lekker makkelijk: hou je orchidee even boven de gootsteen en geef ‘m ruim water. Laat al het overtollige vocht rustig weglopen, zo kan je hem nooit te veel water geven. Laatste tip? Zorg ervoor dat water altijd op kamertemperatuur is: je orchidee houdt niet van een koudeschok.

Benieuwd hoe jouw orchidee het doet zonder pot? Jouw beurt om aan de slag te gaan met de hangende orchidee!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Pinksterbloemen en een wilde bloemenweide

Zie je ook bijna geen pinksterbloemen meer in de weilanden? Net als veel andere inheemse, wilde planten verdwijnen die helaas in rap tempo. Niet goed voor de biodiversiteit. Daarom geeft ons tuincentrum je nu graag tips voor het aanleggen van een wilde bloemenweide. Leuk klusje om mee te beginnen in het pinksterweekend!

Lees meer...
tuinplanten
IJsheiligen: kuip- en potplanten verzorgen

Je hebt er vast wel eens van gehoord: IJsheiligen. Wist je dat je daarna echt de bloemetjes buiten kunt zetten? Ons tuincentrum legt uit hoe dit zit en hoe je dat doet.

Lees meer...
tuintips
Vijveronderhoud: dit zijn de do's & dont's!

De lente is in volle bloei en dit betekent dat het tijd is om je vijver eens goed onder handen te nemen. Bij Famiflora, dé plek in Moeskroen en de Panne voor alles omtrent jouw tuin, staan we klaar om je te helpen bij al je vijverbehoeften.

Lees meer...
tuinplanten
Top 10 hemelsblauwe bloemen

We wensen je een heel fijne Hemelvaartsdag met hopelijk een hemelsblauwe lucht, een stralend zonnetje én wat hemelsblauwe bloemen.

Lees meer...