Wintersnoei

Wintersnoei

Op een droge, vorstvrije dag met niet al te veel wind kunnen we lekker de frisse buitenlucht in om wat snoeiwerk te verrichten. Daar wordt u vanzelf warm – en fit – van.

Wat niet snoeien?
Boomsoorten waarvan de sapstroom nu al op gang komt en die kunnen gaan bloeden, zoals de esdoorn, berk, haagbeuk en notenboom. Laat ook bomen en struiken die in het voorjaar bloeien, zoals de perzik- en pruimenboom, en de druif en kiwi met rust. Rozen snoeit u het best in het vroege voorjaar, maar u kunt grootbloemige theerozen, struikrozen en stamrozen nu licht snoeien door lange scheuten en takken wat in te korten. Ook kunt u zieke, beschadigde en dode takken van deze rozen verwijderen.

Wat wel snoeien?

  • Bladverliezende struiken en bomen. Snoei kruisende takken, steil opgaande scheuten, dood hout en zieke en beschadigde takken weg.
  • Dak- of parasolbomen, zoals plataan, sierkers, amberboom, moerbei, Gingko biloba en moeraseik. Knip of zaag alle rechtopgaande scheuten kort af en kort lange, horizontale takken eventueel in. 
  • Appel- en perenbomen. Snoei jonge bomen in vorm door alle zijtakjes terug te knippen tot op drie knoppen en door alle nieuwe scheuten voor een derde terug te snoeien. Snoei bij bomen ouder dan vijf jaar de elkaar kruisende, opgaande en naar beneden groeiende takken weg en zorg ervoor dat de kroon luchtig genoeg blijft.  
  • Laatbloeiende clematissen, zoals de diversifolia, integrifolia, jackmanni en viticella, snoeit u tot op circa 30 centimeter terug.
  • Van de blauweregen (Wisteria) snoeit u de zijscheuten terug tot op twee à drie knoppen.

Wintersnoeitips

  • Snoei niet als het vriest
  • Gebruik scherp en schoon tuingereedschap
  • Gebruik snoeihout (met uitzondering van zieke takken) komende zomer als rijshout om vaste planten te ondersteunen. Of versnipper het hout om er een mulchlaag voor in de border of een houtsnipperpad van te maken. Of maak er een takkenril van, om bescherming en voedsel te bieden aan kleine zoogdieren en vogels. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Pinksterbloemen en een wilde bloemenweide

Zie je ook bijna geen pinksterbloemen meer in de weilanden? Net als veel andere inheemse, wilde planten verdwijnen die helaas in rap tempo. Niet goed voor de biodiversiteit. Daarom geeft ons tuincentrum je nu graag tips voor het aanleggen van een wilde bloemenweide. Leuk klusje om mee te beginnen in het pinksterweekend!

Lees meer...
tuinplanten
IJsheiligen: kuip- en potplanten verzorgen

Je hebt er vast wel eens van gehoord: IJsheiligen. Wist je dat je daarna echt de bloemetjes buiten kunt zetten? Ons tuincentrum legt uit hoe dit zit en hoe je dat doet.

Lees meer...
tuintips
Vijveronderhoud: dit zijn de do's & dont's!

De lente is in volle bloei en dit betekent dat het tijd is om je vijver eens goed onder handen te nemen. Bij Famiflora, dé plek in Moeskroen en de Panne voor alles omtrent jouw tuin, staan we klaar om je te helpen bij al je vijverbehoeften.

Lees meer...
tuinplanten
Top 10 hemelsblauwe bloemen

We wensen je een heel fijne Hemelvaartsdag met hopelijk een hemelsblauwe lucht, een stralend zonnetje én wat hemelsblauwe bloemen.

Lees meer...