De moestuin in oktober: oogsten, bewaren en verwerken

De moestuin in oktober: oogsten, bewaren en verwerken

Afhankelijk van hoe groen uw vingers zijn en de hoeveelheid groenten, kruiden en fruit die u dit jaar hebt gekweekt, kunt u opeens met een overschot zitten. Een fijn luxeprobleem, waar u een ander – bijvoorbeeld via de voedselbank – blij mee kunt maken, maar u kunt ook het een en ander doen om uw oogst langer goed te houden om later te verwerken. Of maak er nu iets van waar u nog lange tijd van kunt smullen en waarmee u altijd een culinair cadeautje in huis hebt.

Een appeltje voor de dorst: bewaren

Om groenten, kruiden en fruit een paar maanden te kunnen bewaren kunt udeze drogen. Kruiden en groenten met een laag vochtgehalte, zoals pepers en bonen, kunt u binnen ‘aan de lucht’ laten drogen. Kruiden van houtige kruiden, zoals salie, laurier en majoraan, hangt u in bosjes op een droge, goed geventileerde plaats. Kruiden met zacht blad, zoals basilicum en koriander, kunt u niet goed drogen. Bewaar die in ijsblokbakjes in de vriezer. Appels, pruimen en tomaten kunt u het best in de oven drogen. Was en droog ze goed en snijd ze in stukjes of schijfjes. Zet de oven op de laagste stand en leg het fruit op een rooster onder in de oven. Laat minstens twee uur drogen en controleer daarna elk half uur. Laat afkoelen en bewaar in een luchtdichte pot op een koele, donkere plaats.

Appels en peren kunt u ook bewaren op een vorstvrije plek waar de temperatuur niet boven de 10 graden Celsius komt en goede ventilatie is, zoals een zolder, kelder of goed geïsoleerde schuur. Dat geldt ook voor wortels, bietjes, knolletjes, knolselderie en pastinaken. Laat de wortelgroenten eerst goed drogen en bewaar ze in dozen of kisten met lichte grond of zand. Aardappels bewaart u op een droge, donkere en vorstvrije, koele plaats in afgesloten papieren zakken.

Verwerken: culinaire cadeautjes

Van fruit kunt u jam of confiture maken, maar ook een vruchtenkoek of -cake. Vruchten op sap zijn ook niet te versmaden: rijpe perziken, bessen, kersen en pruimen doet u schoon gewassen en ongekookt in een pot die u aanvult met suikersiroop. Schil de perziken en pruimen eerst en ontpit de kersen. Maak de siroop door 115 gram kristalsuiker met 600 ml water in een grote pan twee minuten te laten koken. Peren en vijgen laat u een paar minuten in de suikersiroop mee koken.
Groenten kunt u inmaken: vul een afsluitbare, schone weckpot met bijvoorbeeld augurken, sjalotjes en knoflook en vul de pot daarna met witte wijnazijn. Ook fijn gesneden rode en witte kool en bloemkool in hapklare roosjes kunt u inmaken. Laat de potten minstens een maand op een koele, donkere plaats staan.

Of maak chutney, dat kan werkelijk met van alles, zo lang u maar goede ciderazijn gebruikt en suiker en specerijen toevoegt. Probeer eens kruisbessen met gember, pompoen met ui, appel, rozijnen en kruidnagel, of courgette met ui, knoflook, tomaat en een pepertje voor wat pit. Maak alle vruchten en groenten eerst goed schoon, pel of schil ze, snijd ze in stukjes en breng alles aan de kook in een pan met een dikke bodem, inclusief de suiker, specerijen en azijn. Laat anderhalf uur sudderen en giet de chutney in warme, schone glazen weckpotten en sluit deze meteen af. Gebruik geen metalen deksels, want die reageren op azijn, waardoor de chutney bederft. Laat de chutney minstens vier weken op een koele, donkere plaats staan voordat u deze op brood smeert of serveert bij een (koud) vleesgerecht, gourmet of rijsttafel. Bewaar de chutney, eenmaal geopend, in de koelkast.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Pinksterbloemen en een wilde bloemenweide

Zie je ook bijna geen pinksterbloemen meer in de weilanden? Net als veel andere inheemse, wilde planten verdwijnen die helaas in rap tempo. Niet goed voor de biodiversiteit. Daarom geeft ons tuincentrum je nu graag tips voor het aanleggen van een wilde bloemenweide. Leuk klusje om mee te beginnen in het pinksterweekend!

Lees meer...
tuinplanten
IJsheiligen: kuip- en potplanten verzorgen

Je hebt er vast wel eens van gehoord: IJsheiligen. Wist je dat je daarna echt de bloemetjes buiten kunt zetten? Ons tuincentrum legt uit hoe dit zit en hoe je dat doet.

Lees meer...
tuintips
Vijveronderhoud: dit zijn de do's & dont's!

De lente is in volle bloei en dit betekent dat het tijd is om je vijver eens goed onder handen te nemen. Bij Famiflora, dé plek in Moeskroen en de Panne voor alles omtrent jouw tuin, staan we klaar om je te helpen bij al je vijverbehoeften.

Lees meer...
tuinplanten
Top 10 hemelsblauwe bloemen

We wensen je een heel fijne Hemelvaartsdag met hopelijk een hemelsblauwe lucht, een stralend zonnetje én wat hemelsblauwe bloemen.

Lees meer...