Rozen snoeien

Rozen snoeien

Maart is dé maand om rozen te snoeien. Veel mensen denken dat dit heel ingewikkeld is, of zijn bang dat ze de plant zó drastisch kortwieken, dat ’ie het niet overleeft. Maar snoeien doet bloeien, dus pak een scherpe en schone snoeischaar en ga aan de slag.

Struikrozen

Snoei de dikke takken terug tot 10 tot 15 centimeter boven de grond, zo’n centimeter boven een naar buiten gericht oog (zo’n uitstekend puntje). Dit oog zal snel uitlopen en een nieuwe tak vormen. Snoei alle iele, dunne takjes weg, want die zullen geen bloemknoppen vormen.

Stamrozen

Eigenlijk snoeit u deze op dezelfde manier als struikrozen, alleen snoeit u de dikke takken niet terug tot op 15 centimeter boven de grond, maar tot circa 15 centimeter van het ‘oculatiepunt’, waar alle takken uit de stam ontspruiten. Bij heel dikke, stevige takken snoeit u alleen de vertakkingen terug.

Klimrozen

Een klimroos hoeft u de eerste twee jaar niet te snoeien. Daarna knipt u alle zijtakken van de hoofdtakken terug tot op circa 3 centimeter. Laat altijd één oog aan de zijtak zitten. Leid de hoofdtakken zo veel mogelijk horizontaal tegen muur, schutting of pergola, dat stimuleert het uitlopen van de zijtakken die de bloemknoppen vormen.

Hoe snoeit u rozen?

  • Snoei niet als het vriest of als er strenge vorst verwacht wordt
  • Eenmalig bloeiende rozen (dus rozen die niet het hele seizoen doorbloeien, maar alleen in juni rijk bloeien) snoeit u niet nu, maar na de bloei
  • Vergeet niet goede tuinhandschoenen aan te trekken, want u kunt uw handen en polsen behoorlijk openhalen aan de rozendoorns, en trek ook een jas met een gladde buitenkant aan, zodat de doorns er niet in blijven haken
  • Geef de rozen meteen wat speciale rozenmest
  • Veel rozen vormen in de loop van het bloeiseizoen ‘wilde scheuten’ die naast de plant uit de grond omhoog komen. Dit zijn iele, lichtgroene en snelgroeiende takken die de plant alleen maar energie kosten. Snoei die dus zo laag mogelijk weg. Dit geldt niet voor jonge scheuten die ook uit de grond komen, maar die steviger en in het begin vaak rood gekleurd zijn. Deze leveren namelijk wel weer mooie bloemen
  • Maart is ook een goede maand om rozen te planten

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Pinksterbloemen en een wilde bloemenweide

Zie je ook bijna geen pinksterbloemen meer in de weilanden? Net als veel andere inheemse, wilde planten verdwijnen die helaas in rap tempo. Niet goed voor de biodiversiteit. Daarom geeft ons tuincentrum je nu graag tips voor het aanleggen van een wilde bloemenweide. Leuk klusje om mee te beginnen in het pinksterweekend!

Lees meer...
tuinplanten
IJsheiligen: kuip- en potplanten verzorgen

Je hebt er vast wel eens van gehoord: IJsheiligen. Wist je dat je daarna echt de bloemetjes buiten kunt zetten? Ons tuincentrum legt uit hoe dit zit en hoe je dat doet.

Lees meer...
tuintips
Vijveronderhoud: dit zijn de do's & dont's!

De lente is in volle bloei en dit betekent dat het tijd is om je vijver eens goed onder handen te nemen. Bij Famiflora, dé plek in Moeskroen en de Panne voor alles omtrent jouw tuin, staan we klaar om je te helpen bij al je vijverbehoeften.

Lees meer...
tuinplanten
Top 10 hemelsblauwe bloemen

We wensen je een heel fijne Hemelvaartsdag met hopelijk een hemelsblauwe lucht, een stralend zonnetje én wat hemelsblauwe bloemen.

Lees meer...