5 keer likkebaardend mooi

5 keer likkebaardend mooi

Tuinieren kan erg lekker en gezond zijn en dat wordt maar weer eens onderstreept met deze vijf smakelijke tuinplanten:

  • Artisjok. Deze vaste plant wordt wel twee meter hoog en krijgt grote, gekartelde bladeren. Prachtig achter in een border. Wanneer u de bloemknoppen niet tijdig oogst om te eten veranderen ze in knalpaarse bloemhoofden die zoet geuren.
  • Italiaanse zwarte kool of palmkool (Cavolo nero). Vaste plant met lange, hoge, bobbelige, donker blauwgrijze bladeren. Het blad is in allerlei gerechten te verwerken, van soepen tot pastasauzen en roerbakgerechten.  
  • Knolcapucien of mashua. Familie van de Oost-Indische kers waar het blad dan ook verdacht veel op lijkt. Maar deze knol, die matig winterhard is, is een enorme klimmer (twee tot drie meter hoog) die in de nazomer bloeit met geel-oranje bloemen. De eetbare knol oogst je in het najaar en heeft ongekookt een scherpe, mosterd- of radijsachtige smaak. Eet ze rauw als plakjes door een salade of bak ze in wat dikkere plakken in een laagje olie, dan smaken ze als een aardappel met een licht anijsachtig accent.
  • Rode melde (Atriplex hortensis var. rubra). Deze eenjarige wil een zachte winter nog wel eens overleven en zaait zich makkelijk uit. Hij kan wel 150 centimeter hoog worden en houdt van zon en vruchtbare grond. Het donkerrode blad is jong lekker – én mooi – in een salade.  Oudere, grotere bladen kunt u op dezelfde manier koken als spinazie.
  • Paarse morgenster (Tragopogon porrifolius). Een bijzondere, zo’n meter hoge tweejarige, met lilapaarse, stervormige bloemen die zich tegen lunchtijd sluiten. Het is bijna zonde om te doen, maar zowel de wortel, de bladeren, de bloemen als de jonge scheuten kunt u eten. De lichtgele, harige penwortel, die je bereidt als wortelgroente, smaakt een beetje als schorseneer of oesterzwam.  De smaak van de jonge, gebleekte scheuten lijkt op die van witte asperges. De bloemen kunt u kort blancheren of rauw aan een salade toevoegen. Het lange, smalle blad kan op dezelfde manier worden gestoofd of gekookt als spinazie.

Tuinier lekker!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

tuintips
Vijveronderhoud: dit zijn de do's & dont's!

De lente is in volle bloei en dit betekent dat het tijd is om je vijver eens goed onder handen te nemen. Bij Famiflora, dé plek in Moeskroen en de Panne voor alles omtrent jouw tuin, staan we klaar om je te helpen bij al je vijverbehoeften.

Lees meer...
tuinplanten
Top 10 hemelsblauwe bloemen

We wensen je een heel fijne Hemelvaartsdag met hopelijk een hemelsblauwe lucht, een stralend zonnetje én wat hemelsblauwe bloemen.

Lees meer...
vanda
Betoverende vormen en kleuren van de hangende orchidee

Orchideeën ophangen is een fantastische manier om de planten met hun zwevende luchtwortels en schitterende bloemen in al hun pracht te tonen. Lees er hier meer over

Lees meer...
moederdag
Moois voor Moederdag: 3 tips!

Moederdag nadert snel, en dat betekent dat het tijd is om die speciale vrouw in ons leven eens goed in de bloemetjes te zetten! Bij Famiflora, dé plek waar groen en geluk samenkomen, hebben we een schat aan prachtige cadeau-ideeën.

Lees meer...